Křetínský znovu nakupuje na francouzském trhu. Získal 45procentní podíl ve firmě Loopsider

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Zlatohlávek Robert/E15 / E15

Společnost Czech Media Invest (CMI) českého miliardáře Daniela Křetínského kupuje 45procentní podíl ve francouzské firmě Loopsider, která produkuje videa a šíří je prostřednictvím sociálních sítí. Informoval o tom dnes francouzský hospodářský deník Les Echos. Výši transakce zúčastněné strany nezveřejnily. List Lettre A hodnotu digitální společnosti vyčíslil na 30 milionů eur (714 milionů korun).

Loopsider se stane součástí skupiny CMI France, jež spadá pod holding CMI. CMI France vydává mimo jiné tituly Elle či Marianne. Vedení společnosti Loopsider zůstává zakladatelské trojici, která bude dále držet zbývající, většinový díl.

Firma byla v letech 2021 a 2022 zisková. „Letos si klade za cíl růst obratu a zisku EBITDA mezi 35 a 50 procenty,“ uvedl Giuseppe de Martino, jeden ze zakladatelů podniku. Videa z produkce Loopsideru si denně prohlédne sedm milionů lidí.

„Loopsider nám přinese know-how, které nám pomůže rozvíjet videa našich značek na sociálních sítích. První z nich chceme spustit v září,“ řekla Les Echos za CMI France Valérie Salomonová.

Křetínský firmu CMI spoluzaložil a nyní ji vede. V České republice je CMI přední mediální společností, která vydává deníky a časopisy a má i silné zastoupení v digitálních médiích a rozhlasových stanicích. V březnu firma oznámila, že kupuje od mediální společnosti Vivendi francouzské vydavatelství Editis, tedy druhé největší knižní vydavatelství ve Francii.

Český miliardář se významně angažuje v energetice, ve Francii má kromě toho podíly v novinové společnosti Le Monde, řetězci supermarketů Casino a v televizní skupině TF1.

Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.