Kuvajtští dělníci v ropném sektoru stávkují, poslali ceny prudce nahoru

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Světové ceny ropy dnes prudce stouply, americká ropa zdražila o více než tři procenta. Ovlivnila je stávka v kuvajtském ropném sektoru, kvůli které klesla tamní produkce ropy na téměř polovinu. Ceny rostou i přesto, že se velké těžařské země v neděli nedokázaly dohodnout na zmrazení produkce této strategické suroviny.

Ceny ropy Brent se kolem 17:20 středoevropského času obchodovala za 44,20 dolaru za barel, což znamenalo přírůstek o tři procenta. Americká lehká ropa WTI vykazovala nárůst o 3,7 procenta na 41,25 dolaru za barel.

Tisíce dělníků v kuvajtském ropném sektoru dnes třetím dnem pokračují ve stávce kvůli plánované reformě mezd ve veřejném sektoru. Stávka podle místního představitele ropného průmyslu vedla k poklesu kuvajtské produkce ropy na 1,5 milionu denních barelů. To je skoro polovina březnové produkce, která činila v průměru 2,8 milionu barelů.

Vývoj ceny ropy BrentGraphical visualization of market data.Zdroj: ieconomics.com

Analytici ale upozorňují, že narušení dodávek zřejmě nepotrvá dlouho a investoři se znovu zaměří na nadměrnou nabídku ropy na světovém trhu. Velcí světové producenti ropy se v neděli nedokázali dohodnout na zmrazení produkce na lednové úrovni, protože Saúdská Arábie trvala na tom, aby se k dohodě připojil i Írán.

Cenám ropy dnes k růstu pomohly také zprávy o výpadkách dodávek elektrické energie ve Venezuele, které prý snížily tamní produkci o zhruba 200 tisíc denních barelů. Nigerijskou produkci ropy pak prý mohl snížit požár ropovodu.