Letošní výplaty dividend jsou rekordní, vede Evropa

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: CTK/AP

Světové firmy letos vyplatily svým vlastníkům nejvíce peněz v historii. Během druhého čtvrtletí zinkasovali akcionáři rekordních 427 miliard dolarů v dividendách. Nejlépe se vedlo investorům v Evropě.

Podle studie výzkumné organizace Henderson Global Investors každé čtyři dolary z deseti brali akcionáři právě zde a starý kontinent tak zažil největší dividendovou sprchu od počátku finanční krize. Podle expertů je štědrá nadílka projevem nedůvěry firem v budoucnost zdejší ekonomiky.

Evropské firmy vyplatily akcionářům za předchozí kvartál takřka 160 miliard dolarů, což oproti loňsku znamená skoro pětinový nárůst. Má být ještě lépe. „Dividendy letos v globálu porostou nejrychlejším tempem od roku 2011, nejlépe na tom budou evropské a japonské akcie,“ míní spoluautor studie Alex Crooke. Do čela šiku se postavila Paříž. Majitelé francouzských firem si nechali vyplatit o třetinu vyšší dividendy než loni, kdy jim přiteklo přes 40 miliard dolarů.

Ekonomiky osmadvacítky se přitom během druhého čtvrtletí pohnuly vpřed nejpomaleji od počátku loňského roku, hospodářský růst eurozóny se dokonce zastavil. „Ubývá investičních příležitostí zdejších firem, které ale zároveň přetékají hotovostí. Volné peníze se budou ve větší míře distribuovat mezi akcionáře, ať už formou dividend, nebo zpětných akciových odkupů,“ říká analytik Christian Mueller-Glissmann z Goldman Sachs.

Zisky ze svých firem masově stahují i Japonci. Ve druhém kvartálu si akcionáři nechali vyplatit 25 miliard dolarů, což je o pětinu více než loni a nejvíce v historii Japonska. Střídmější byly firmy v USA a Německu. V zámoří objem přiznaných dividend svým růstem o 12 procent atakoval stomiliardovou hranici, výplaty v Německu po zohlednění vývoje měnových kurzů v dolarovém vyjádření dokonce meziročně klesly.