Levná ropa tíží Exxon, ten hlásí meziroční propad zisku o pětinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Baytownbert via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Čtvrtletní zisk amerického ropného gigantu Exxon Mobil se kvůli levné ropě meziročně propadl o 21 procent na 6,6 miliardy dolarů (162 miliard korun). Exxon je největší veřejně obchodovanou ropnou společností na světě. Další vyhlídky firmy potenciálně zlepšit skutečnost, že ceny ropy začaly od konce minulého týdne silně růst.

Exxon Mobil vykázal ve čtvrtém čtvrtletí pokles produkce ropy a zemního plynu o téměř čtyři procenta. V celém loňském roce zůstal zisk podniku téměř beze změny na 32,5 miliardy dolarů (zhruba 800 miliard korun).

Světové ceny ropy se od loňského června kvůli převisu nabídky nad poptávkou snížily o více než polovinu a v současnosti se pohybují kolem 50 dolarů za barel. Levná ropa zasáhla také například hospodářské výsledky největší evropské ropné společnosti Royal Dutch Shell. Ta již minulý týden oznámila, že její čistý zisk se ve čtvrtém čtvrtletí propadl o 57 procent na 773 milionů dolarů (19 miliard korun).

Firma Shell rovněž uvedla, že kvůli poklesu cen ropy sníží v příštích třech letech investice o zhruba 15 miliard dolarů (368 miliard korun). Šéf italské energetické společnosti Eni Claudio Descalzi tento měsíc varoval, že kvůli nedostatečným investicím do těžby by ropa mohla v budoucnu zdražit až na 200 dolarů za barel.

Brent zamířil nad 53 dolarů

Cena ropy v posledních dnech kopíruje přání těžařů, po pátečním prudkém vzestupu dál silně rostou a severomořská ropa Brent se vrátila nad 53 dolarů za barel. V pátek oba druhy ropy získaly více než osm procent a zažily nejsilnější celodenní nárůst za dva a půl roku. Na investory nadále působí údaje o prudkém poklesu vrtné aktivity ve Spojených státech, které mohou signalizovat budoucí snížení těžby. Stávka zaměstnanců amerických ropných rafinerií na trh zatím vliv nemá.

Počet využívaných vrtných zařízení v USA klesl podle údajů firmy Baker Hughes za poslední týden nejhlubším tempem za téměř 30 let a proti říjnovému maximu je už nižší o 24 procent. Někteří analytici to považují za první významný signál vlivu prudkého loňského poklesu cen ropy na těžařskou aktivitu v USA, kde produkce ropy díky boomu těžby z břidlicových hornin v posledních letech silně rostla.

Jiní analytici ale přičítají páteční a dnešní prudký růst cen hlavně technickým faktorům a poukazují na to, že situace přebytku nabídky na globálním trhu se nijak zásadně nezměnila. „Nebyl bych překvapen, kdyby se ještě dnes začalo opět prodávat, protože globální situace na ropném trhu a v ekonomice se od minulého týdne nezměnila,“ řekl agentuře Reuters Harry Tchilinguirian z divize komoditních trhů francouzské banky BNP Paribas.

Stávka v amerických rafineriích by mohla dál zvýšit zásoby ropy na trhu USA. Ty už minulý týden vzrostly na rekordní maximum. Ceny ropy od loňského června klesly o zhruba 60 procent. Způsobil to převis nabídky nad poptávkou a listopadové rozhodnutí ropného kartelu OPEC nesnížit svou produkci. Průzkum agentury Reuters mezi analytiky ukázal, že ceny budou zřejmě dál klesat a pomalu oživovat by mohly začít ve druhé polovině letošního roku.