Manažeři firem vyprodávají akcie svých zaměstnavatelů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Vysoce postavení zaměstnanci firem zastoupených v americkém indexu S&P 500 se v panice zbavují akcií svých chlebodárců. Od začátku října prodali manažeři cenné papíry „svých“ společností za 2,5 miliardy dolarů a nakoupili akcie za pouhých 116 milionů dolarů.

Poměr prodejů k nákupům tak dosáhl hodnoty 21,5, což je nejvíce za letošní rok, údaje vyplývají z dat společnosti TrimTabs. Říjnový denní průměr nákupů činí osm milionů dolarů, přičemž roční průměr je třicet milionů dolarů.

Americké akcie přitom mají tento měsíc našlápnuto připsat si největší měsíční zisky od dubna 2009. Na začátku října index S&P 500 krátce spadl až pod 1090 bodů, v polovině měsíce ale překonal 1200 bodů a dostal se až na 1250 bodů. Od začátku měsíce index posílil o téměř deset procent, tedy nejvíce za poslední rok a půl. Manažeři si tedy nevybrali nejlepší období k prodeji svých akcií.

„Nelze být optimistou, když vidíte, o co více akcií zaměstnanci za vlastní peníze prodávají, než nakupují,“ komentoval Charles Biderman, šéf TrimTabs. Data jeho společnosti přitom ukazují, že „insideři “ cenné papíry masivně nakupují, kdykoli index S&P 500 klesne pod 1150 bodů, a prodávají, jakmile se přehoupne přes 1200 bodů.

„Když insideři prodávají, je to slabší signál, než když nakupují. Manažeři prodávají akcie z mnoha důvodů, ale většinou je nakupují, jen když si myslí, že jsou podhodnocené,“ je přesvědčen Lawrence Creatura, portfolio manažer společnosti Federated Clover Investment Advisor.