Měď se kvůli Číně propadla na šestileté minimum

měď

měď Zdroj: Jonathan Zander, CC BY-SA 3.0, wiki

Cena mědi na světových trzích se v průběhu pátečního obchodování propadla na své šestileté minimum, tuna mědi se na londýnské burze obchodovala za 5191,5 dolaru. Cenu mědi poslaly dolů nepřesvědčivá data z čínského průmyslu, který je zasažen tamní postupně chladnoucí ekonomikou. Aktivita v čínském výrobním sektoru se totiž propadla nejvíce za posledních 15 měsíců, klesající objem objednávek se odrazil na nejnižším výstupu od března 2014, naznačila data Caixin/Markit.

Nejistota v ekonomice největšího spotřebitele drahých kovů budou podle analytiků i nadále negativně působit na vývoj ceny nejen mědi, ale i dalších kovů. „K tomu je potřeba přihlédnout k letnímu období, kdy poptávka vždy oslabuje,“ připomněla analytička Bank of China International v Londýně, Xiao Fu.

Za uplynulý týden se měď propadla o zhruba čtyři procenta, což představuje největší týdenní propad za poslední měsíc. Analytička Fu předpokládá, že v krátkodobém výhledu by se navíc mohla cena mědi propadnout až k psychologické hranici 5 tisíc dolarů za tunu.

Měď nad zlato