Michlova obsese vynáší. Za rok Česko skoupilo dvacet tun zlata, předběhlo i Katar

Česko divoce skupuje zdražující zlato.

Česko divoce skupuje zdražující zlato. Zdroj: Pixels

Během března v Česku prozatím vyvrcholil trend více než rok trvajícího masivního hromadění zlatých rezerv. V trezorech České národní banky ležel v polovině měsíce drahý kov za bezmála 53,5 miliardy korun. Jen za poslední rok tak země své zlaté rezervy více než ztrojnásobila, když nakoupila přes dvacet tun zlata. V posledních měsících se Česko dokonce stalo jednou z pěti zemí světa s nejvyšší poptávkou po drahém kovu. Centrální bance se ostatně její posedlost skupováním zlata vyplácí. To je momentálně s cenovkou kolem 2170 dolarů za troyskou unci poblíž historického rekordu a za dobu zlatého boomu v ČNB už dokázalo vydělat přes deset procent. Cesta zlata vzhůru prý navíc zatím zdaleka nekončí.

„Většina centrálních bank od globální finanční krize zlato nakupovala ve velkém, a tento trend navíc v posledních dvou letech ještě výrazně zrychlil,“ uvádí investiční stratég společnosti Conseq Michal Stupavský. Zlato podle něho plní funkci bezpečného přístavu již pět tisíc let.

„Pokud vezmeme v úvahu, že objem dluhu ve světové ekonomice je nyní rekordní, přesahující 300 bilionů dolarů, rizika spojená se současným monetárním systémem rozhodně nejsou zcela zanedbatelná,“ dodává Stupavský s tím, že strategie ČNB navyšovat zásoby zlata je logická.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!