Moneta začne v Praze na 68 korunách za akcii, nejnižší možné částce

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: David Vagaday/E15

Upisovací cena za akcii Monety Money Bank byla podle zdrojů serveru E15.cz stanovena na úrovni 68 korun za akcii, tedy na nejnižší možné částce plánované pro úpis. Banku to oceňuje na 34,8 miliardy korun, GE pak z prodeje 51procentního podílu získá 17,7 miliardy. Podle analytiků budou akcie vzhledem k ziskovosti banky například vůči Komerční bance zhruba o třetinu levnější.

„Na základě komunikace s důvěryhodným zdrojem by měla být s 99procentní pravděpodobností cena stanovena na částce 68 korun za akcii,“ uvedl pro deník analytik Fio banky Michal Křikava.

Cenové rozpětí přitom původně končilo až na částce 85 korun, což by zvýšilo cenu prodávaného podílu až o bezmála pět miliard korun. „Otázka výhodnosti prodeje přes burzu je především otázkou, jestli existují jiné reálné varianty prodeje. A v tomto případě se zatím jeví, že dosavadní akcionář si příliš vybírat nemohl,“ komentuje cenu akcie analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka.

S akciemi banky se začne obchodovat už zítra. Pro investory může jít o relativně atraktivní artikl. „Ocenění v poměru k účetní hodnotě firmy nabízí pro investory zajímavý skoro třetinový diskont ve srovnání s akciemi Komerční banky při obdobné návratnosti vlastního kapitálu.

To, že upisovací rozpětí je nižší, může souviset s vývojem hospodaření v prvním čtvrtletí

Tento diskont částečně reflektuje vyšší rizikovost, například vyšší poměr úvěrů ke vkladům, ale také standardní diskont požadovaný investory v rámci IPO,“ uvádí analytik České spořitelny Petr Bártek.

Experti ještě v předvečer ocenění sázeli spíše na vyšší dosaženou cenu. „Očekával jsem upisovací cenu na horním okraji původně oznámeného intervalu. To, že upisovací rozpětí je nižší, může souviset s vývojem hospodaření v prvním čtvrtletí,“ spekuluje nezávislý akciový analytik Petr Hlinomaz.

Kvartální hospodaření zatím banka nepublikovala. „Na druhé straně by nižším oceněním při úpisu mohl zůstat větší prostor pro růst kurzu v budoucnu,“ dodává Hlinomaz.