Nejisté dodávky plynu z Ruska doléhají na euro. Vůči dolaru je nejslabší od začátku tisíciletí

Euro je vůči dolaru je nejslabší od začátku tisíciletí. Obrázek byl vygenerován umělou inteligencí Midjourney

Euro je vůči dolaru je nejslabší od začátku tisíciletí. Obrázek byl vygenerován umělou inteligencí Midjourney Zdroj: Midjourney

Nejisté dodávky plynu doléhají na kurz evropské společně měny. Vůči dolaru je euro nejslabší za posledních dvacet let.
2
Fotogalerie

Euro dál ztrácí půdu pod nohama. Na úvod tohoto týdne se jeho kurz vůči americké měně propadl krátce pod úroveň 0,99 dolaru. Společná evropská měna tak byla nejslabší za posledních dvacet let. Důvodem nových ztrát bylo přerušení dodávek plynovodem Nord Stream 1, což prohloubilo obavy o evropskou ekonomiku.

Ruský státní plynárenský podnik Gazprom přerušil dodávky plynu potrubím Nord Stream 1 ve středu. Zdůvodnil to dalšími údržbářskými pracemi, které měly skončit v sobotu ráno. V pátek ale Gazprom uvedl, že provedená údržba odhalila v kompresorové stanici únik oleje a že plynovod kvůli tomu zůstane mimo provoz.

„Geopolitický konflikt vyeskaloval v otevřené nepřátelství a z ruské rychlé „speciální operace“ se stal pravděpodobně vleklý konflikt. Pro Evropu z toho vyplývá primárně nutnost se zcela obejít bez ruských energetických surovin – hlavně pak zemního plynu – na což nebyla absolutně připravena,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Expert o potížích s „Putinovým“ plynem: Hrozí několik nepříjemných zim! Ale dlouhodobě prohraje

Video placeholde
• Markéta Volfová, Lukáš Červený

„Trh nyní již nepochybuje o tom, že si nedostatek energií v Evropě vyžádá ekonomické ochlazení a dramatické zhoršení bilance přeshraničního obchodu, což působí ve směru slabšího eura,“ dodal. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!