Největší hudební aplikace Spotify dnes jde na burzu

Spotify

Spotify Zdroj: Živě.cz

Spotify
Spotify
3
Fotogalerie

Největší světová služba pro streamování hudby Spotify vstupuje v úterý na newyorskou burzu. Analytici očekávají, že její tržní hodnota by se mohla pohybovat kolem 20 až 25 miliard dolarů.

První den na burze bude pro Spotify testem, zda dokáže obstát v tvrdé konkurence Applu nebo Amazonu. Co se týče podobných technologických společností na burze, předvídat na základě jejich výsledků úspěch nebo neúspěch Spotify není podle analytiků citovaných britským deníkem Guardian možné. Například Snapchat zažil za poslední dobu pokles, naopak Dropbox vzrostl.

Společnost Spotify podala žádost o vstup na burzu již koncem února. Rozhodla se pro takzvanou přímou kotaci, což je neobvyklý způsob primární nabídky akcií. Podnik se při něm obrací přímo na investory a nenajímá si banku či makléřskou firmu, aby uskutečnily tradiční proces upisování nabídky a stanovení ceny.

Podle analytiků má ale takový přístup ze začátku velkou nevýhodu. „Povede ke kolísání ceny akcií, protože se trh pokusí najít cenu, která pro něj bude nejpohodlnější,“ uvedl burzovní makléř Laith Khalafa ze společnosti Hargreaves Lansdown, kterého citoval Guardian.

Švédská společnost Spotify zahájila činnost v roce 2008, jejími hlavními konkurenty jsou Apple a Amazon. Na konci loňského roku měla firma 71 milionů předplatitelů, dalších 92 milionů lidí využívá její bezplatnou službu podporovanou reklamou. Tržby společnosti loni vzrostly o 39 procent na 4,09 miliardy eur (10,4 miliardy korun), napsala agentura Reuters.