Největší zájem od roku 1977: američtí investoři skupují evropské akcie

akcie, burzy

akcie, burzy Zdroj: ctk

Velcí američtí investoři letos v prvním pololetí investovali do evropských akcií 65 miliard dolarů (téměř 1,3 bilionu korun). Bylo to nejvíce od roku 1977, vyplývá ze studie banky Goldman Sachs. Údaje signalizují důvěru investorů ve schopnost evropské ekonomiky zotavit se z důsledků dluhové krize v eurozóně.

Důvěru v evropskou ekonomiku podle deníku Financial Times obnovily známky hospodářského oživení a stoupající podnikatelská důvěra. „Očekáváme, že evropské akcie budou díky oživení na tomto kontinentu pokračovat v růstu,“ uvedl analytik Eddie Perkins ze společnosti Goldman Sachs Asset Management.

Banka HSBC upozornila, že hodnota evropských akcií se stále nachází 15 procent pod dlouhodobým průměrem. A to navzdory tomu, že od loňského července, kdy šéf Evropské centrální banky Mario Draghi vystoupil se svým slibem zachránit euro „za jakoukoli cenu“, evropské akcie posílily o 27 procent.

Akciové trhy nyní nicméně čelí mnoha rizikům. Dalšímu růstu akcií by mohl zabránit například vojenský zásah v Sýrii, obavy z nestability na rozvíjejících se trzích či nová eskalace dluhové krize v eurozóně.

Investoři jsou pesimističtí, přesto se nechávají zlákat cenou

Podle analytiků nízká cena evropských akcií láká navzdory těmto rizikům čím dál více amerických investičních fondů k nákupům. Mezi preferovaná odvětví Goldman Sachs a HSBC patří například finanční, telekomunikační a energetické podniky, jejichž akcie byly v uplynulých letech pod tlakem kvůli dluhové krizi.

„Zůstává tu stále velká dávka pesimismu, ale nízká cena činí tyto akcie atraktivními. Nad riziky převažují pozitiva. Domnívám se, že evropské akcie rozhodně mohou směřovat vzhůru,“ uvedl analytik Robert Parkes ze společnosti HSBC.

Statistický úřad Eurostat minulý týden potvrdil, že ekonomika eurozóny se v letošním druhém čtvrtletí dostala z recese. Hrubý domácí produkt zemí používajících euro se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,3 procenta.