Němci znovuobjevili akcie. Investují do nich kvůli obavám z krize

akcie

akcie Zdroj: profimedia.cz

Kvůli dluhové krizi roste v Německu znovu obliba investic do akcií. Jen za první pololetí letošního roku přibylo v zemi 1,5 milionu akcionářů a celkem nějaký druh těchto cenných papírů vlastní 10,2 milionu Němců. Oznámil to Německý akciový institut (DAI). Němci prý vnímají investici části úspor do akcií jako zajištění proti možným dopadům zhoršení krize v eurozóně.

Německo se v počtu investorů vrátilo na úroveň z období před krizí na konci minulého desetiletí. „Němečtí akcioví investoři, které jsme ztratili po krizi finančních trhů, jsou zpátky,“ tvrdí ředitel DAI Franz-Josef Leven. Jako důvod, proč Němci „znovuobjevili“ akcie, vidí obavy z rostoucí inflace kvůli stále nevyřešené dluhové krizi v eurozóně. Akcie naopak prý vnímají jako vysoce bezpečný přístav pro své peníze.

Velmi atraktivní jsou podle DAI nyní i výnosy z dividend, které v průměru dosahují přes čtyři procenta. Všech 30 koncernů německého akciového indexu DAX tak například letos podle deníku Die Welt mezi své akcionáře rozdělilo celkem 27,82 miliardy eur (700 miliard korun).

V rekordním roce 2001 investovalo do akcií a akciových fondů měsíčně v průměru 12,8 milionu Němců. Na konci roku 2010 se jejich počet propadl až ke dvěma milionům. V současnosti je podle DAI v Německu 2,9 milionu akcionářů, kteří uložili své finance výlučně přímo do akcií, a 5,3 milionu takzvaných nepřímých akcionářů, kteří drží podíly v akciových fondech. Dva miliony pak vlastní oboje.

„O definitivní stabilizaci počtu akcionářů bychom ale ještě neměli mluvit,“ varoval Leven. Ta podle něj nastane, až se jejich množství ustálí i v období, kdy vyhlídky na výnosy nebudou tak příznivé jako nyní. Německo podle něj navíc s téměř 16procentním podílem akcionářů ve společnosti stále zaostává nejen za anglosaskými státy, ale i za mnohem menšími sousedy, jako jsou Nizozemsko nebo Dánsko.