Obavy o Skotsko dopadly na libru, je nejslabší od začátku roku

Samostatnost Skotka podporují i republikáni v Belfastu

Samostatnost Skotka podporují i republikáni v Belfastu Zdroj: CTK/AP/Peter Morrison

Rostoucí pravděpodobnost výhry skotských separatistů v nadcházejícím referendu má negativní dopad na britskou měnu. Libra v posledních dnech prudce klesá a analytiků, kteří doporučují její prodej a prodej akcií skotských firem, přibývá.

Během dvou dní po víkendovém vyhlášení výsledků průzkumu veřejného mínění, který poprvé dal navrch příznivcům skotské samostatnosti, přišla libra o dva centy a poprvé od loňského listopadu klesla pod 1,61 dolaru.

Tlak na libru přitom zřejmě potrvá i v dalších dnech. „Dokud nebudeme mít jasné hlasování pro nebo proti, libra bude stoupat a padat s výsledky každého průzkumu veřejného mínění,“ cituje deník The Telegraph hlavního ekonoma směnárenské společnosti World First Jeremyho Cooka. „Světoví investoři si nejsou jisti ohledně dlouhodobých hospodářských vyhlídek nezávislého Skotska a budou tlačit na britská aktiva, dokud jejich strach neopadne,“ dodal Cook.

Například švýcarská investiční firma Gam Holding začala po zveřejnění posledních průzkumů sázet na oslabení libry a německá investiční společnost Frankfurt Trust svým klientům doporučila, aby se „nadhodnocené“ britské měny zbavili.

Banka Credit Suisse varovala, že vítězství separatistů uvrhne Skotsko do „hluboké recese“, následkem čehož budou akcie skotských firem velmi zranitelné. Okamžité důsledky hlasování pro samostatnost pak podle Credit Suisse zřejmě pocítí dvacítka skotských firem včetně Royal Bank of Scotland či John Wood Group.

Na možné vítězství separatistů se připravuje také londýnský hedgeový fond LNG Capital, specializující se na dluhopisové trhy v západní Evropě. Fond se zbavil některých britských firemních dluhopisů. „Britský maloobchodní sektor se ocitl pod tlakem kvůli nejistotě kolem hlasování a pravděpodobnosti zpomalení růstu HDP, pokud by se Skotsko odtrhlo,“ řekl investiční šéf LNG Capital Louis Gargour agentuře Bloomberg.

Podle víkendového průzkumu agentury YouGov získali skotští nacionalisté krátce před referendem těsnou většinu. Úterní průzkum agentury TNS pak ukázal, že dosavadní třináctiprocentní náskok probritských voličů z minulého měsíce se ztenčil na pouhé jedno procento.

Skoti můžou