Obchodování na burze vázne, BrokerJet vykázal ztrátu

akcie

akcie Zdroj: profimedia.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na českém kapitálovém trhu, BrokerJet České spořitelny, se loni propadla do ztráty. Mohou za to především nízké objemy obchodů na světových burzách, především pak na pražské burze, která dlouhodobě trpí nízkou aktivitou.

Ztráta BrokerJetu dosáhla 1,9 milionu korun. „Pro nás jsou hlavní marže z poplatků a samozřejmě, že malé objemy jsou na výsledku vidět. Pokles výnosu byl značný, nicméně snažíme se pořád reagovat úsporami,“ říká Jiří Vyskočil, generální ředitel a předseda představenstva společnosti BrokerJet.

Brokerská firma se zaměřuje především na retailové klienty, jejichž počet v Česku dosahuje přibližně 80 až 100 tisíc lidí. Přesná statistika neexistuje. V poslední době zaznamenává větší zájem klientů o investice do zahraničí, především ve Spojených státech. Podle Vyskočila nebude pro společnost ztráta problém, protože patří pod bankovní skupinu. „Česká spořitelna chce takovou službu mít a i přes ztrátu do ní dál investuje,“ vysvětluje Vyskočil. V poslední době například zřídila makléřské centrum, které radí zákazníkům, do čeho investovat.

Kromě BrokerJetu mají ztíženou situaci i někteří další brokeři. Výraznou ztrátu vykázala například Patria nebo Colosseum. Ostatním retailovým brokerům na českém trhu zase výrazně klesly zisky.

Martin Vogl: Krize není za námi, ziskům škodí nízké úrokové sazby a regulace