Polská JSW vstoupila na burzu, vláda získala 33 miliard korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: jsw.pl

Polská těžařská společnost Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) při svém dnešním debutu na varšavské burze mírně posílila. Polská vláda získala prostřednictvím primární emise akcií JSW 5,4 miliardy zlotých (zhruba 33 miliard korun).

Emisní cena akcií byla stanovena již koncem června, a to na 136 zlotých za kus. Dnešní obchodování zahájily akcie nárůstem o 3,3 procenta na 140,5 zlotého. Prodej třetiny společnosti JSW je letošním druhým největším uvedením akcií na burzu v Evropě po primární emisi švýcarského komoditního gigantu Glencore, napsala agentura Reuters. JSW je největším producentem koksovatelného uhlí v Evropské unii.

Firma nyní těží z hospodářského oživení a v letošním roce očekává nárůst zisku o 60 procent díky vysokým cenám koksovatelného uhlí. Slibuje rovněž vyplacení dividendy navzdory svým investičním potřebám.

JSW zaměstnává okolo 22 tisíc lidí a vlastní pět dolů. Proti privatizaci JSW se stavěly silné odbory, po dosažení řady ústupků se však na počátku června rozhodly prodej podpořit.