Polská pošta zamíří na burzu, potřebuje peníze na rozvoj

Polská pošta

Polská pošta Zdroj: Sludge G, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Polská státní poštovní společnost Poczta Polska plánuje v příštím roce vstup na varšavskou akciovou burzu. Chce tak získat peníze na investice do logistických služeb a modernizace poboček.

Podle prohlášení nová strategie počítá s tím, že firma se stane veřejně obchodovanou v roce 2016 a majoritní podíl zůstane i nadále v rukách státu. Prodej akcií má firmě zajistit kapitál nutný pro její rozvoj.

Společnost plánuje do roku 2019 investice ve výši 1,5 miliardy zlotých (deset miliard korun). Z primární nabídky hodlá získat několik stovek milionů zlotých, řekl novinářům generální ředitel Jerzy Jóźkowiak.

Pošta má rovněž zájem o koupi podílu 25 procent v Bank Pocztowy od největší banky v zemi PKO BP. Státní pošta by tak získala plnou kontrolu nad bankou. Jóźkowiak však dodal, že pošta zatím neučinila nabídku PKO BP. Ve svém účetnictví PKO stanovila hodnotu podílu v poštovní bance na 120 milionů zlotých.

Podobně jako Varšava vyřešil budoucnost stání pošty i Londýn. Britové v roce 2013 prodali na burze nebo rozdělili mezi zaměstnance dokonce většinu akcií Royal Mail. Britské poště zatím změna svědčí, v loňském finančním roce zvýšila zisk o 19 procent, akciím společnosti se ale přesto na burze příliš nedaří. Česká vláda přípravu transformace pošty na akciovou společnost loni zastavila.

Akcie Royal Mail