Poptávka po ropě letos výrazně poroste, předpovídá IEA

ropný vrt

ropný vrt Zdroj: Eric Kounce TexasRaiser, wikimedia

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes výrazně zvýšila odhad letošního růstu celosvětové poptávky po ropě. Nová prognóza je podle agentury Reuters další známkou toho, že prudký pokles cen přispívá k většímu využívání této suroviny.

IEA nyní předpokládá, že poptávka po ropě letos stoupne o 1,4 milionu barelů denně na téměř 94 milionů barelů denně. V předchozí květnové prognóze přitom počítala s nárůstem o 1,1 milionu barelů denně.

Světové ceny ropy ve druhé polovině loňského roku prudce klesly kvůli převisu nabídky nad poptávkou. Cena severomořské ropy Brent tak letos v lednu sestoupila až na 45,19 dolaru za barel, což byla nejnižší úroveň za téměř šest let. Loni v červnu přitom dosahovala až 115 dolarů za barel.

Cena zůstává nízká i přes smazání ztrát

Od ledna již ceny ropy část ztrát smazaly, v současnosti se tak barel Brentu prodává za zhruba 66 dolarů. Zpráva IEA nicméně signalizuje, že dodávky suroviny na trh zůstávají mimořádně vysoké. Těžba Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se podle ní v květnu vyšplhala na 31,33 milionu barelů denně, tedy na nejvyšší úroveň od srpna 2012.

IEA předpokládá, že produkce kartelu OPEC se bude nad úrovní 31 milionů barelů denně držet také v příštích měsících. Navíc zvýšila odhad letošního růstu těžby v zemích stojících mimo OPEC.

IEA byla založena v 70. letech minulého století, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou Organizace zemí vyvážejících ropu. Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro členské země OECD, mezi kterými je i Česká republika.