Potvrzeno. Pivovary Lobkowicz míří na pražskou burzu

Expedice pivovaru Protivín, který patří mezi sedm regionálních pivovarů skupiny Lobkowicz.

Expedice pivovaru Protivín, který patří mezi sedm regionálních pivovarů skupiny Lobkowicz. Zdroj: ctk

Společnost Pivovary Lobkowicz Group, pod kterou patří sedm regionálních pivovarů v Čechách a na Moravě, umístí své akcie na Burze cenných papírů Praha. O jejich vstupu na burzu se spekulovalo delší dobu.

„Na základě kladné odezvy z finančního trhu se Pivovary Lobkowicz rozhodly plně využít možného potenciálu emise, a proto na místo původně uvažovaného privátního úpisu své akcie nabídnou veřejně formou IPO,“ uvedla společnost.

Firma v polovině prosince oznámila, že by chtěla své akcie nabídnout externím investorům. Mimořádná valná hromada společnosti již v listopadu rozhodla o záměru navýšit základní kapitál úpisem nových akcií, které budou nabídnuty omezenému počtu externích investorů formou tzv. neveřejné nabídky dle platné právní regulace.

Lobkowicz nabídne až 40 procent svých akcií

„Na základě kladné odezvy z trhu, kdy o naše akcie projevili zájem jak velcí, tak i ti nejdrobnější investoři, a také na základě doporučení manažera emise České spořitelny, a.s. se představenstvo společnosti rozhodlo navýšit základní kapitál veřejným úpisem nových akcií, tedy formou klasického IPO,“ uvedl Zdeněk Radil, generální ředitel Pivovarů Lobkowicz, pro web patria.cz.

Společnost aktuálně připravuje dokumenty nezbytné k první veřejné nabídce akcií, což umožní i listing na zahraničních burzách. Společnost má zájem na burze prodat 30 až 40 procent svých akcií, přičemž výnos plánuje využít na další rozvoj a na vypořádání vlastnických podílů.

Pivovary Lobkowicz
Společnost Pivovary Lobkowicz vlastní sedm regionálních pivovarů – v Protivíně, v Jihlavě, v Uherském Brodě, v Hlinsku v Čechách, v Klášteře Hradišti nad Jizerou, ve Vysokém Chlumci a v Černé Hoře. Majoritní podíl ve skupině má v současnosti Martin Burda společně s finančníkem Grzegorzem Hótou. Své minoritní podíly mají ve skupině také Zdeněk Radil, působící dnes také ve funkci generálního ředitele společnosti Pivovary Lobkowicz, a podnikatelka Eva Kropová.

Zatím posledním akciovým přírůstkem pražské burzy jsou akcie společnosti Stock Spirits - největšího hráče na trhu alkoholických nápojů ve střední a východní Evropě a výrobce Fernetu. Burza cenných papírů Praha zahájila obchodování s titulem dnes 23. října, a to také na neregulovaném trhu START. Od 23. prosince ale je emise obchodující pod názvem STOCK v rámci pravidelné aktualizace rovněž zařazena do báze indexu PX.