PPF prodala přes burzu 0,8 procenta akcií operátora O2

ilustrační foto, O2

ilustrační foto, O2 Zdroj: O2

Investiční skupina PPF prodala prostřednictvím pražské burzy 0,84 procenta akcií telekomunikačního operátora O2, její podíl tak klesl na 84,06 procenta. "PPF chce v souladu se svoji investiční strategií podporovat zvýšení likvidity akcií O2," uvedl mluvčí PPF Radek Stavěl. Celkem prodala 2 620 134 akcií O2 Czech Republic.

Skupina tak podle svého mluvčího reagovala na návrat akcií O2 do prestižní skupiny MSCI indexů, který vyvolal krátkodobý výrazný převis poptávky po akciích O2. Prodej podle PPF nic nemění na skutečnosti, že akcie O2 Czech Republic jsou pro skupinu dlouhodobou finanční investicí. „Rovněž zde není žádná přímá vazba mezi současnou tržní cenou a pohledem PPF na fundamentální hodnotu akcií O2,“ podotkl Stavěl.

Skupina PPF zařazení akcií O2 zpět do indexů MSCI vítá, neboť tyto indexy jsou sledovány mezinárodními institucionálními investory a jsou indikátorem kvality, dodal. Na pražské burze O2 skončila obchodování na kurzu 257,50 koruny za akcii, což bylo oslabení o 1,34 procenta, a prodalo se jich za více než 1,3 miliardy korun. Akcie O2 od začátku prosince nahradí v prestižním systému akciových indexů MSCI textilku Pegas.

PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, pojišťovnictví, maloobchodní služby, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a USA. Skupina podle údajů k polovině roku vlastní aktiva ve výši 21,3 miliardy eur (zhruba 576 miliard korun).