Pražská burza má třetího zahraničního člena - Raiffeisen Centrobank

pražská burza

pražská burza Zdroj: Profimedia.cz

Rakouský obchodník s cennými papíry Raiffeisen Centrobank AG se stává novým členem Burzy cenných papírů Praha. Vypořádání obchodů uzavřených na pražské burze pro něj zajistí Raiffeisenbank. Ta je první bankou, která bude tento druh služeb poskytovat zahraničnímu členovi burzy. Raiffeisen Centrobank je 16. členem pražské burzy a celkově třetím, který bude své obchody uskutečňovat ze svého sídla mimo území ČR, doplnila burza.

„Zavedení služby vypořádání pro vzdálené členy burzy je dalším z kroků, které Raiffeisenbank a její mateřská společnost RBI činí k naplnění cíle získání významného tržního podílu v oblasti custody služeb v Rakousku i v regionu střední a východní Evropy,“ uvedla ředitelka útvaru FI Coverage Raiffeisenbank Lucie Podzimková.

Pokrytí rizik z burzovních obchodů si Raiffeisen Centrobank bude zajišťovat sama prostřednictvím účastnictví v Clearingovém fondu CDCP. „Jsem rád, že se nám podařilo získat nového zahraničního obchodníka takto významného jména. Bude to zcela jistě přínos pro náš trh, a pevně věřím, že se pražská burza zařadí mezi atraktivní investiční příležitosti pro klienty Raiffeisen Centrobank,“ uvedl generální ředitel holdingu CEE Stock Exchange Group a Burzy cenných papírů Petr Koblic.

Raiffeisen Centrobank patří k největším obchodníkům s cennými papíry v Rakousku, kde je jedním z nejvýznamnějších tvůrců trhu, a je rovněž přímým členem mnoha významných evropských burz včetně Deutsche Börse Group, Vienna Stock Exchange či London Stock Exchange.

Kromě Raiffeisen Centrobank obchodují na pražské burze z ciziny budapešťská firma Equilor a varšavská společnost Ipopema Securities.