Pražská burza ve středu výrazně posílila. K nejlepšímu výsledku od března přispěly Erste a Avast

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu Zdroj: E15.cz

Index PX pražské burzy ve středu zavřel se ziskem 1,1 procenta na hodnotě 966,76 bodu. Vyšší byl naposledy 5. března. K růstu mu pomohla hlavně Erste a Avast.

Pražská burza už čtyři dny stoupá. Ve středu k růstu ndexu nejvýznamněji přispěly akcie rakouské bankovní skupiny Erste Group Bank, které se podílejí na PX indexu aktuálně 22,83 procenty, ziskem 2,78 procenta na 644,20 korun.

Z jedenácti hlavních titulů pražské burzy sedm zakončilo obchodování v plusu. K dalším emisím, které posílily, patří i Avast. Akcie si polepšily o 2,63 procenta na 146,40 korun.

Oproti tomu největší pokles vykázaly akcie pojišťovny VIG, které poklesly o 0,58 procenta na 514 korun. Dále pak padaly cenné papíry energetické společnosti ČEZ o 0,32 procenta na 471 korun.

Největší objem obchodů, a to 30 procent, dnes zaznamenaly cenné papíry společnosti Komerční banka. Druhým nejobchodovanějším titulem (ve výši 21 procent) byly akcie rakouské bankovní skupiny Erste Group Bank. Akcie bankovní společnosti Moneta dosáhly třetího největšího objemu obchodů - a to 20 procent.

Tato zpráva je generována softwarem za pomoci prvků umělé inteligence v rámci projektu TAČR.