Případné zdražení důlního poplatku pocítí NWR i ČEZ

NWR

NWR Zdroj: newworldresources.eu

Pokud v rámci velké novely horního zákona projde záměr na zvýšení poplatku důlním společnostem, který představil ministr průmyslu Martin Kuba, ovlivní to z podniků obchodovaných na pražské burze ČEZ a NWR. Loni podle informací analytika Patria Finance Tomáše Sýkory odvedly Severočeské doly ze skupiny ČEZ zhruba 140 milionů korun a OKD, patřící NWR, přibližně čtyři miliony eur (kolem 100 milionů korun).

„Z našich výpočtů by roční výše úhrady z vydobytých nerostů mohla v případě ČEZ vzrůst maximálně na necelou jednu miliardu, což je mírně přes dvě procenta námi očekávaného čistého zisku v roce 2013,“ uvedl Sýkora.

U NWR by dopad růstu sazby byl relativně mnohem významnější. Výše úhrady by stoupla asi na 28 milionů eur, což představuje víc než pětinu odhadovaných zisků z příštího roku.

„Víkendový výrok ministra průmyslu a obchodu hodnotíme lehce negativně pro obchodování s akciemi NWR, a v menší míře i pro ČEZ. Konkrétní kvantifikace dopadu do hospodaření obou podniků bude možná až po zveřejnění nových parametrů výpočtu úhrady z vytěžených nerostů,“ konstatoval analytik.

Podle Kuby jsou poplatky z vytěženého nerostu nastaveny velmi nešťastně. Problémem je mimo jiné příliš nízká výše sazby, která je nyní 1,5 procenta z upravených tržeb z prodeje hnědého uhlí a půl procenta u černého uhlí. Patria Finance aplikovala pro svůj modelový výpočet 10procentní sazbu pro hnědé uhlí a 3,5procentní pro černé.

Akcie energetického gigantu ČEZ se momentálně obchodují za 733,5 koruny a během dneška se jejich hodnota měnila jen minimálně. NWR odpoledne posílila o 1,2 procenta na 102,17 koruny.