Příští daň z finančních operací v EU? 0,01 procenta z objemu, což není málo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Tvrdě kritizovaná daň na finanční operace, s jejíž pomocí chce Evropská komise vylepšovat od roku 2014 příjmovou stránku sedmiletého rozpočtu celého Společenství, nabývá konkrétních obrysů. „Mohli bychom zavést určitou minimální sazbu, a každý členský stát si ponechá možnost, aby poplatky z obchodů s akciemi a deriváty ještě zvýšil,“ prozradil deníku Süddeutsche Zeitung daňový eurokomisař Algirdas Šemeta.

List s odvoláním na bruselské zdroje tvrdí, že sazba na operace s akciemi má činit 0,1 procenta z jejich objemu, na deriváty prý dopadne zátěž 0,01 procenta. To je o hodně více, než se čekalo – spekulace mluvily o 0,005 procenta. Denně se na finančním trhu v EU protočí bilion eur.

Česká republika si loni v červnu vymohla výjimku, že žádnou daň pro finanční instituce nezavede. Zda se bude tato klauzule vztahovat i na daň z finančních operací coby příjmu do unijního rozpočtu, není jisté. Ministerstvo financí připomíná, že se Česko dlouhodobě staví proti jakýmkoli centralizovaným evropským příjmům.