Příznivé výsledky vystřelily cenu akcií Facebooku na rekordní úroveň

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Cena akcie sociální sítě Facebook stoupla v první polovině obchodování o téměř 11 procent a dostala se až na rekordní maximum 120 dolarů. Společnost ve středu oznámila prudké zvýšení zisku i příjmů.

Akcie největší sociální sítě světa rostly již ve středečním prodlouženém obchodování. Příznivá reakce trhu na velmi slušné hospodářské výsledky Facebooku způsobila, že generální ředitel společnosti Mark Zuckerberg zbohatl ještě ten den o 4,2 miliardy dolarů a stal se šestým nejbohatším člověkem planety. Časopis Forbes odhadl jeho jmění na 51,7 miliardy dolarů (1,2 bilionu korun).

Facebook ve středu po skončení oficiální části obchodování oznámil, že čistý zisk mu v prvním čtvrtletí stoupl na 1,51 miliardy dolarů (36 miliard korun) z loňských srovnatelných 509 milionů dolarů. Příjmy se zvýšily o 51,9 procenta na 5,38 miliardy dolarů. Přispěla k tomu rostoucí obliba mobilní aplikace a posílení nabídky živého videa, které lákaly nové inzerenty a podporovaly stávající inzerenty ke zvýšení výdajů.

Vývoj ceny akcií FacebookuZdroj: euroinvestor.com

Analytici vzhledem k většímu podílu Facebooku na trhu s reklamou nepředpokládají, že růst firmy v dohledné době zpomalí.

Akcie Facebooku se před polednem newyorského času (18:00 středoevropského času) pohybovaly kolem 119 dolarů s přírůstkem více než devět procent. Pro srovnání, akcie předního amerického výrobce elektroniky ztrácely ve stejnou dobu zhruba 0,5 procenta. Apple v úterý v noci středoevropského času zveřejnil kvartální výsledky, které zaostaly za očekáváním. Tržní hodnota firmy se ve středu snížila o 36 miliard dolarů.