Řecké akcie po vítězství Syrizy dál padají, z bank mizejí vklady

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Řecké akcie pokračují v prudkém poklesu, který odstartovalo nedělní vítězství levicové strany Syriza v předčasných parlamentních volbách. Index aténské burzy ATG odpoledne vykazoval propad o necelou desetinu, od začátku týdne tak odepisuje už více než 14 procent.

Za dnešním poklesem stojí především akcie bank, jejichž index se propadl o více než 20 procent na nové rekordní minimum. Od roku 2009, kdy vrcholila globální finanční krize, už tento index ztratil téměř 99 procent své hodnoty, upozorňuje agentura Reuters.

„Investoři pochopili, že nová řecká vláda chce skutečně dostát svým předvolebním slibům, které investoři až dosud považovali spíš za fantasmagorie,“ vysvětlil propad akcií hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. „Už dnes totiž řecká vláda zastavila všechny privatizace. Dál prohlásila, že ze všeho nejdříve zvýší důchody. Jenomže to nejde dohromady,“ dodal.

Pavel Páral komentuje situaci Řecka v eurozóně:

Syriza se staví proti úsporným opatřením souvisejícím s mezinárodní finanční pomocí pro Řecko. Hodlá požadovat změnu podmínek záchranného programu a odpis velké části řeckého dluhu.

Tyto požadavky by mohly dostat Řecko do sporu s ostatními členy eurozóny a ohrozit členství Řecka v měnové unii.

Index aténské burzy ATG

Investoři se obávají, že řecké banky, které nyní čelí zvýšenému vybírání vkladů, by mohly přijít o přístup k financím od Evropské centrální banky (ECB).

Podle Pikory by totiž ECB mohla přestat akceptovat řecké dluhopisy jako zástavu, což by řeckým bankám značně omezilo přístup k hotovosti. „Jinými slovy, řecké banky by byly na suchu a začaly by se hroutit,“ uvedl ekonom. Index akcií řeckých bank se od nedělních voleb propadl o zhruba 40 procent.