Řecku hrozí vyřazení z kategorie vyspělých trhů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Řecko se stalo první zemí, které hrozí, že bude vyřazeno z prestižní kategorie vyspělých akciových trhů a spadne zpět mezi takzvané "emerging markets", tedy rozvíjející se trhy. Oznámila to konzultační společnost MSCI, která sestavuje akciové indexy a která patří ke špičce v oboru. Podnik ale uvedl, že přeřazení Řecka není bezprostřední a patrně nenastane dřív než v roce 2014.

„Řecký akciový trh zaznamenal prudký pokles, který samozřejmě souvisí se situací v Řecku, respektive s jeho ekonomickou situací. Trh se zmenšil velmi výrazně,“ řekl generální ředitel MSCI Dimitris Melas, jehož citovala agentura Reuters.

Země se do kategorie vyspělých trhů posunula v roce 2001. Nyní se na indexu světových trhů MSCI podílí 0,0193 procenta. Před dvěma lety to přitom bylo o 80 procent více, tedy 0,16 procenta.

Část analytiků se domnívá, že pokud bude Řecko z prestižní kategorie opravdu vyřazeno, stane se tak v případě, že země odejde z eurozóny. „Nemyslím si, že se rozhodli brzy. Ale jasně se připravují na možný odchod Řecka z eurozóny, aby pak mohli rychle jednat,“ řekl ekonom banky ING Maarten-Jan Bakkum. To je ale scénář, jemuž se nová řecká vláda snaží zabránit.

Ohodnocení země a následná země klasifikace obvykle MSCI trvá přibližně dva roky. Pokud by ale Řecko po návratu k drachmě muselo zavést kapitálová omezení, aby zabránilo divu peněz ze země, „MSCI by mohla jednat mnohem rychleji,“ vysvětlil Sebastien Lieblich z MSCI.

Proti globálním indexům MSCI stojí investice za zhruba sedm bilionů dolarů (asi 142 bilionů korun). Zástupci MSCI sdělili, že Řecko už nesplňuje požadavky na velikost trhu, pokud má zůstat v prestižní kategorii. Řecké úřady podle MSCI navíc také nedokázaly rozptýlit nejasnosti kolem určitých transakcí.

Klasifikační kritéria MSCI zahrnují například i požadavek, aby investoři měli snadný přístup na daný trh, rozhoduje ale i velikost burzy, likvidita a celkové bohatství státu, o jehož trh jde. I když měna kritériem není, příjem 25 tisíc dolarů na hlavu, jehož Řecko dosahuje, je vysoko nad minimem určeným pro „emerging markets“.