Řečtí investoři slaví, vláda dodala trhům optimismus

Nový řecký premiér Alexis Tsipras a jeho ministr financí Janis Varufakis

Nový řecký premiér Alexis Tsipras a jeho ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk/ap

Ve zlatý důl se po měsících půstu včera proměnila aténská burza. Řecké akcie během jednoho dne podražily o dvanáct procent. Stalo se tak poté, co trh přestal počítat s odpisem aténských závazků a vsadil na jeho přeměnu v nový dluh navázaný na ekonomický růst země. Vedle akcií mezi spekulanty prudce vzrostl i zájem o řecké dluhopisy. Jejich rizikovost se podle názoru investorů snížila nejrychleji od příslibu záchrany země v roce 2012.

Řecká tenze polevila po slovech šéfa řeckých financí Janise Varufakise na pondělním londýnském setkání s investory, která si trh vyložil jako ústupek z doposud striktního postoje nové řecké vlády vůči rozpočtovým úsporám. Z jednání nejvíce vytěžily finanční instituce, bankovní index aténské burzy posílil o bezmála dvacet procent.

Čtěte komentář Pavla Párala:

Stalo se tak i přes spekulace německého listu Handelsblatt o odchodu Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu z tříčlenného výboru řeckých věřitelů.

Ochota ke kompromisu

„Situace v Řecku se uklidňuje, když na obou stranách je znát stále více ochoty ke kompromisu,“ uvedl šéf dluhopisové sekce zámořského fondu BlackRock Michael Krautzberger pro agenturu Reuters. Napětí opadlo v celé Evropě. Spolu s Řeckem totiž trh přehodnotil i rizika vlád v Portugalsku, Itálii či Španělsku a poslal evropské akcie na dohled od sedmiletého maxima.

Ani nový scénář v podobě „růstových“ dluhopisů nemusí být všelékem. „Při současných nákladech na vládní dluh by Řecko muselo růst tempem alespoň tři procenta ročně, aby jeho dluh vůči velikosti ekonomiky zůstával na současných 175 procentech HDP,“ uvádí hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Hrozba bankrotu tak zůstává. Za desetiletou půjčku Řecku požadují investoři desetiprocentní roční úrok, za tříletou ještě o polovinu více.

Vývoj aténského akciového indexuVývoj aténského akciového indexu|e15