Ropa je kvůli Íránu nejdražší od května 2011

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jimwmurphy, Wikimedia

Íránské hrozby týkající se zastavení dodávek ropy ženou cenu této komodity vzhůru. Severomořská ropa Brent se dnes vyšplhala na devítiměsíční maximum přes 123 dolarů za barel navzdory obavám, že zpomalení evropské a čínské ekonomiky povede k poklesu poptávky.

Cena ropy Brent pro dodání v dubnu dnes dosáhla 123,07 dolarů za barel. Americká ropa WTI dosáhla devítiměsíčního maxima již včera, dnes zlevnila o 10 centů na 106,13 dolaru za barel.

Podle analytiků je hlavní příčinou růstu nadále napětí kolem íránských dodávek. „Írán je stále největším problémem, který růst cen podporuje,“ řekl agentuře Reuters analytik společnosti EGL Andy Sommer.

Ropu zdražuje také pokles těžby kvůli neklidné politické situaci v Sýrii, Súdánu a Jemenu. Méně ropy se vytěžilo v Severním moři, zde je ovšem na vině probíhající údržba na řadě těžebních zařízení.

Evropská unie v lednu rozhodla, že do poloviny roku budou mít evropské firmy zákaz odebírat íránskou ropu. Podle nedávné analýzy Reuters se někteří evropští odběratelé od Íránu začali odklánět s předstihem, aby se pojistili proti možnému utažení ropných kohoutků, kterým Teherán hrozí. Nejméně o deset procent by své letošní odběry měli omezit i tři největší asijští zákazníci – Čína, Indie a Japonsko.

Své hrozby ohledně okamžitého zastavení dodávek do EU už Írán částečně naplnil. Mluvčí ministerstva ropného průmyslu Alí Rezá Nikzad v neděli oznámil, že Írán přerušil ropné dodávky do Francie a Velké Británie. Dopad tohoto patření ale zřejmě bude omezený. Francouzský rafinérský podnik Total se podle Reuters od íránské ropy již zcela odklonil a své odběry „významně“ omezil i britsko-nizozemský Shell.

Vývoj cen ropy WTI za poslední rok:Vývoj cen ropy WTI za poslední rokVývoj cen ropy WTI za poslední rok | E15