Ropa opět zlevňuje, ceny WTI klesly pod 27 dolarů

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Světové ceny ropy dnes obnovily výrazný pokles a americká ropa WTI se po sedmiprocentním propadu ocitla poprvé od září 2003 pod 27 dolary za barel. Pokles se prohloubil spolu s novými otřesy na akciových trzích, jejichž ztráty přitom sestup na ropném trhu sám vyvolal. Investoři se obávají, že zahlcení globálního ropného trhu bude delší, než se dosud čekalo.

Cena WTI krátce po osmé hodině středoevropského času ztrácela 7,2 procenta na 26,41 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent oslabila o 3,3 procenta na 27,80 dolaru a předtím sestoupila až na 27,10 dolaru. V úterý oba hlavní typy ropy přechodně oživily a vystoupily nad 30 dolarů za barel. Vzápětí ale spadly zpět pod tuto hranici.

Nadměrné dodávky ropy na trh tlačí cenu ropy výrazně dolů již od poloviny roku 2014. Od té doby cena suroviny klesla o více než 70 procent. IEA v úterý předpověděla, že převis nabídky na trhu s ropou se udrží až do konce letošního roku, zejména kvůli vyšší těžbě a nezvykle teplému počasí v zimní sezoně.

Crude Oil

Trh srážely i vyhlídky růstu vývozu ropy z Íránu. Západní země totiž odvolaly sankce, které vůči Íránu léta uplatňovaly kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu. Íránská vláda v pondělí vydala nařízení zvýšit těžbu o půl milionu barelů denně. Podle analytika Michaela McCarthyho ze společnosti CMC Markets ale trh již tyto dodávky vzal v potaz. Na dalším propadu WTI se podle něj může podílet fakt, že dnes vyprší termínový kontrakt na WTI s dodáním v únoru.

„Ceny ropy jsou na úrovni, kde mají problémy všechny státy OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu),“ uvedl Jonathan Barratt ze společnosti Ayers Alliance. „Američtí producenti vzdorují, podle mého názoru ale krvácejí také,“ dodal.