Ropa padá k 48 dolarům, reaguje na odhad globálního růstu i data z Číny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Taema via Flickr

Světové ceny ropy dnes pokračovaly v poklesu a například severomořská ropa Brent sestoupila k hranici 48 dolarů za barel. Náladu na trzích ovlivnila horší prognóza Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro růst světové ekonomiky, ale také nejnovější data z Číny.

Brent se odpoledne prodával za zhruba 48,20 dolaru za barel, což představovalo ztrátu 60 centů. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala pokles oproti páteční závěrečné ceně o více než dva dolary na 46,62 dolaru za barel. V pondělí byly trhy ve Spojených státech kvůli svátku zavřené a k oficiálnímu vypořádání u americké lehké ropy ten den nedošlo.

MMF v nejnovějším výhledu snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,5 procenta z původně odhadových 3,8 procenta. Pro příští rok počítá s růstem globální ekonomiky o 3,7 procenta, což je rovněž zhoršení o 0,3 procentního bodu oproti původnímu říjnovému odhadu. „Nad novými faktory podporujícími růst - nižší ceny ropy, ale také znehodnocování eura a jenu - převažují přetrvávající nepříznivé síly,“ uvedl hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard.

Trh s ropou byl dnes pod tlakem i kvůli nejnovějším datům z Číny. Druhá největší ekonomika světa, jež je rovněž největší světový spotřebitel energií, loni stoupla o 7,4 procenta, což představuje nejpomalejší tempo za 24 let.

Od loňského června ropa zlevnila o téměř 60 procent. Zatímco růst světové ekonomiky váznul, produkce ropy se zvyšovala a předčila poptávku. Členové ropného kartelu OPEC uvedli, že nechají trh s ropou, aby si našel rovnováhu sám. Doufají přitom, že nižší ceny pohonných hmot v dlouhodobém horizontu podpoří poptávku.