Ropa, plyn a uhlí prudce zdražují. Cena zlata a stříbra mezitím výrazně poklesla

Cena zlata klesla

Cena zlata klesla Zdroj: Depositphotos.com

Cena zlata zůstávala dlouho neduživá.
Těžba zlata v Kyrgyzstánu
.
Odlévání zlata do formy ve švýcarské rafinerii Metalor
Investoři se obávají další vlny koronaviru. Skupují zlato a stříbro
8
Fotogalerie

Cena zlata od začátku roku klesla o téměř desetinu na 1760 dolarů za unci. Také stříbro letos ztrácí. Pokles o 18 procent na 710 USD za kilogram jej vrací na hodnoty před pandemií. Drahé kovy jako platina a palladium, hojně využívané v automobilovém průmyslu, letos rovněž zažívají dvojciferný pokles. Naopak výrazně vzrostla cena ropy, plynu či uhlí.

Zlato podle analytika Golden Gate CZ Pavla Ryby zažívá určitou korekci proti rekordnímu roku 2020, kdy jeho cena především vlivem koronavirové nejistoty atakovala hranici 2100 dolarů. Letos žlutému kovu nepřidalo zejména zvýšení úroků u státních dluhopisů, které mu v oblasti bezpečných přístavů konkurují, ale i posilující dolar nebo postupně se zvyšující úrokové sazby, uvedl Ryba.

Platina od začátku ztratila 11 procent na 960 dolarů za unci a palladium oslabilo o 21 procent na 1895 dolarů. Na důvodech se u palladia podílí určité omezení poptávky u automobilek, které utlumují výrobu kvůli nedostatku čipů. „Přes letošní výkyvy bude zlato dál růst. Pomůže mu mimo jiné stále se zvyšující světová inflace, která z něj činí jediný způsob bezpečného uložení peněz,“ upozornil Ryba.

Zcela opačný příběh naopak zažívá ropa. „Takzvané černé zlato posílilo od začátku roku o 55 procent a například ropa WTI vystoupala v září opět nad 75 dolarů za barel. Vyšší poptávku živí obavy z energetické krize, což ostatně dopadá na celý trh s energiemi. Například zemní plyn letos posílil v obavách z nedostatku už o více než 130 procent a výnos na uhlí tento rok překročil hranici 170 procent,“ doplnil analytik Portu Vratislav Zámiš.

Zajímavý je podle něj vývoj také u stavebního dřeva, které patřilo v polovině roku mezi žhavé komodity. V květnu vystoupala jeho hodnota na více než 1500 dolarů, jenže na konci září už je cena méně než poloviční. Ve srovnání se začátkem roku tak dřevo ztrácí přes 28 procent.

Top 5 invstice první poloviny roku 2021

Video placeholde
Jak zbohatnout v roce 2021? • Videohub