Ropa po dohodě o zmrazení těžby mezi předními producenty klesá

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Ceny ropy odpoledne smazaly počáteční zisky způsobené zprávou, že přední světoví producenti ropy by se mohli dohodnout na snížení těžby. Největší producenti ropy se nakonec dnes dohodli pouze na zmrazení těžby, a to jen v případě, že se k nim připojí další země.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:30 středoevropského času klesla o 1,13 dolaru na 32,26 dolaru za barel, když během dne stoupla na 35,55 dolaru. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 53 centů na 28,91 dolaru za barel po vzestupu až na 31,53 dolaru.

Ministři Ruska, Saúdské Arábie, což jsou největší světoví vývozci ropy, Venezuely a Kataru se dnes dohodli, že zmrazí produkci ropy na úrovních z letošního ledna. Čtveřice ovšem požaduje, aby totéž učinili i další přední producenti. To je ale podle analytiků problematické například v případě Íránu, který na dnešním uzavřeném jednání chyběl a který je odhodlán těžbu razantně zvýšit.

Zdroj: ieconomics.com

Snížení těžby má pomoci omezit nadměrné dodávky ropy a vyrovnat nabídku s poptávkou. Analytici však upozorňují, že zásoby ropy jsou v současnosti na rekordních úrovních, což by zřejmě zbrzdilo případný růst cen ropy.

Ceny ropy za poslední rok spadly na nejnižší hodnotu za více než deset let, částečně díky růstu těžby v USA a rozhodnutí ropného kartelu OPEC zvýšit vývoz, a posílit si tak podíl na trhu. Na trhu tak vznikl citelný převis nabídky.