Ropa pokračuje v růstu. Za den zdražila o víc než pět procent

Norská těžební plošina Yme

Norská těžební plošina Yme Zdroj: L.C. Nottaasen, Flickr.om (CC BY 2.0)

Ceny ropy zahájily nový týden růstem o více než pět procent. Obchodníci přehodnotili názor na to, jak rychle bude moci Írán zvýšit vývoz, a očekávají, že měsíce trvající růst zásob v USA zpomalí. Vliv měla i zpráva, že Saúdská Arábie zvýšila ceny ropy dodávané do Asie.

Cena severomořské ropy Brent vzrostla o tři dolary na 58,02 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila o více než dva dolary na 52,06 dolaru za barel.

Ve čtvrtek cena ropy Brent stoupla o téměř čtyři procenta v reakci na zprávu, že zástupci Íránu a šesti světových mocností uzavřeli rámcovou dohodu o teheránském jaderném programu. Dohoda by měla zmírnit sankce vůči Íránu a zvýšit vývoz ze země, která je členem ropného kartelu OPEC. Původní očekávání rychlého oživení vývozu se však ukázalo jako mylné a převažují názory, že omezení sankcí může trvat až rok.

Ke zvýšení ceny přispěla i zpráva, že zásoby v klíčovém americkém středozápadním překladišti Cushingu minulý týden rostly nejpomaleji od listopadu.

Saúdská Arábie, jeden z největších vývozců ropy, oznámil, že v květnu zvýší cenu veškeré ropy prodávané do Asie. Je to již druhý měsíc za sebou, kdy země zvýšila cenu ropy pro asijský trh.

Ceny ropy WTI

Jaroslav Brzoň: Ropa a investice