Ropa za miliardu v Kralupech nebude, otázka rezervy už prý není aktuální

Ropné zásobníky společnosti MERO.

Ropné zásobníky společnosti MERO. Zdroj: Rasch Jan/Euro

Česko nekoupí do státních rezerv ropu za více než miliardu korun. Mělo jít o sto tisíc tun tzv. sladké ropy, tedy nízkosirné neruské ropy, která by v případě nutnosti mohla být použita pro zpracování v rafinérii v Kralupech nad Vltavou.

Nákupem ropy se v úterý zabývala Bezpečnostní rada státu, návrh však nepodpořila. „Můžeme potvrdit, že po jednání bezpečnostní rady už není otázka nákupu neruské ropy do státních rezerv aktuální,“ uvedlo dnes bez bližších podrobností ministerstvo průmyslu.

Nákup ropy podporoval ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), podle dřívějších informací s ním naopak nesouhlasil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Mládek již dříve argumentoval mj. tím, že nákupem by se vytvořila strategická zásoba ropy pro rafinérii v Kralupech, která dosud v systému českých státních hmotných rezerv chybí. Strategické zásoby zásoby sirnaté ropy, která se z ropovodů Družba a IKL zpracovává v druhé české rafinérii v Litvínově, ČR má. Případnou zakázku na nákup ropy měla projednat vláda.

Babiš byl proti

Lidové noviny letos na začátku září upozornily, že nákupu není nakloněn ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle listu měla původně vláda obchod projednávat již v září, Mládek ale kvůli nejednotnosti kabinetu požádal premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o měsíční odklad. Při úterním zasedání bezpečnostní rady byl zřejmě nákup zavrhnut definitivně.

Podle aktuálního vyjádření SSHR má Česká republika v současnosti zásoby ropy a ropných produktů typu nafty či leteckého petroleje zhruba na 95 dnů, povinných je 90. K zásobám na dva dny se ale stát nemůže dostat, jsou uloženy ve skladu zkrachovalé firmy Viktoriagruppe v německém Kraillingu. S touto kauzou však zvažovaný nákup nesouvisel, v Německu je totiž zadržována nafta, nikoli ropa.