Ropa zlevňuje kvůli obavám, že Čína a USA neuzavřou obchodní dohodu

Americký prezident Donald Trump během setkání se slovenským premiérem Pellegrinim

Americký prezident Donald Trump během setkání se slovenským premiérem Pellegrinim Zdroj: Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching
2
Fotogalerie

Ceny ropy klesají. Investoři se obávají, že se Spojeným státům a Číně nepodaří uzavřít obchodní dohodu dříve, než se v pátek zvedne clo na čínské výrobky dovážené do USA. To by mohlo poškodit hospodářský růst a snížit poptávku po surovině.

Po 18. hodině SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o 0,77 procenta na 69,83 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 1,2 procenta na 61,37 USD.

Ve čtrvtek ve Washingtonu začíná další kolo jednání o obchodu mezi Čínou a USA. Plánované je na dva dny, přičemž již v pátek má být v případě jeho neúspěchu zvýšeno clo na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč), na 25 z nynějších deseti procent. Čína hrozí protiopatřeními.

Brent a WTI letos přidaly více než 30 procent. Růst jejich ceny podpořilo snížení produkce ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a spojenců včetně Ruska. Globální ropné dodávky dále omezily sankce USA vůči členům OPEC - Venezuele a Íránu.

V těchto dnech brání výraznějšímu poklesu cen zpráva amerického Úřadu pro energetické informace (EIA), že zásoby ropy v USA v týdnu do 3. května klesly o čtyři miliony barelů. Analytici očekávali naopak nárůst o 1,2 milionu barelů.

Ceně pomáhá i zpráva, že čínský dovoz ropy byl v dubnu rekordní. Země je největším dovozcem ropy na světě.