Rozsáhlé výpadky Deutsche Telekom shodily i obchodní systém pražské burzy

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Obchodní systém pražské burzy měl dvouhodinový technický výpadek, uvedl její provozovatel na svém webu. S problémy se potýkal mimo jiné franfurtský, vídeňský či budapešťský parket. Podle německého listu Bild zaznamenal telekomunikační gigant Deutsche Telekom rozsáhlé poruchy svých služeb, a to zejména v oblasti Frankfurtu, kde sídlí tamní burza.

Mluvčí Telekomu Nico Göricke označil pro Bild jako příčinu výpadku poškození kabelů během výkopových prací. „Nefunguje centrální obchodní systém Deutsche Börse. Burza cenných papírů Praha, stejně jako další evropské burzy, je klientem a obchodní systém si pronajímá. Bohužel nemůžeme nic více než čekat, až kolegové v Německu závadu odstraní,“ uvedla instituce na Twitteru. K obnovení obchodování došlo krátce před 14. hodinou.

Podle mluvčího Deutsche Börse se výpadky objevily i v Záhřebu, Lublani, Sofii a na Maltě. Žádný hackerský útok ale prý na vině nebyl. 

Správce české telekomunikační infrastruktury CETIN na rozdíl od Deutsche Telekom problémy nehlásil. „Žádné výpadky neregistrujeme,“ uvedla za CETIN mluvčí Klára Zavadilová.

Obdobný výpadek zastihl pražskou burzu i začátkem března. Tehdy trval přes hodinu. Obchodní systém Xetra využívá několik stovek evropských bank a obchodních domů s cennými papíry.

Pražská burza tento systém využívá od listopadu 2012. Celý systém je vyvíjen a spravován z Frankfurtu skupinou Deutsche Börse Group.