Rubl po propadu posílil, ruské akcie jdou ale dolů

Rubl zaznamenal další propad vůči dolaru.

Rubl zaznamenal další propad vůči dolaru. Zdroj: ctk

Ruský rubl v úvodu úterního obchodování posiloval po pondělním prudkém propadu, k němuž přispělo rozhodnutí ratingové agentury Standard & Poor's snížit hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska do spekulativního pásma. Ruské akcie ale míří dolů a jejich dolarový index odepisoval až zhruba tři procenta.

Kolem 08:40 SEČ vykazoval rubl vůči americkému dolaru nárůst o zhruba 1,3 procenta na 67,90 RUB za dolar. K euru přidával zhruba 1,1 procenta.

Ruská měna v pondělí výrazně oslabila po zprávách o zostřených bojích na východě Ukrajiny a o možném rozšíření sankcí, které na Moskvu kvůli ukrajinské krizi uvalily západní země. Přední globální ratingová agentura Standard & Poor's pak v pondělí snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o jeden stupeň do spekulativního pásma. Znamená to, že Rusko přišlo o investiční rating, takže řada finančních institucí bude nucena ruské cenné papíry prodat.

Rubl po rozhodnutí S&P zakončil pondělní seanci vůči americkému dolaru na 68,79 RUB/USD, což představovalo pokles o více než šest procent oproti předešlému závěru.

Ruské akciové trhy, které byly v době oznámení agentury S&P zavřené, v úvodu dnešního obchodování zamířily dolů. Dolarový index ruských akcií RTS odepsal až tři procenta. Rublový index moskevské akciové burzy MICEX ztrácel desetinu procenta.

Podle analytiků se snížení ratingu očekávalo a účastníci trhu jej již dříve povětšinou započítali do svých transakcí.