Rubl zaznamenal nový propad vůči dolaru, sráží ho levná ropa

Rubl zaznamenal další propad vůči dolaru.

Rubl zaznamenal další propad vůči dolaru. Zdroj: ctk

Ruský rubl zahájil pondělní obchodování výrazným propadem. Dolů ho tlačí klesající ceny ropy, cena severomořské ropy Brent se propadla na nové minimum od roku 2009. Krátce po začátku obchodování proto oslabil rubl vůči dolaru o 4,5 procenta až na 58,51 rublu za dolar. Odpoledne se dostal přes hodnotu 59,65 rublu za dolar.

Na ropném trhu přetrvávají obavy z převisu nabídky nad poptávkou. Produkce ropy a plynu je klíčovým odvětvím ruské ekonomiky a představuje důležitý zdroj příjmů státní pokladny.

Pětidenní vývoj kurzu rublu k dolaruPětidenní vývoj kurzu rublu k dolaruPětidenní vývoj kurzu rublu k dolaru | yahoo finance

V loňském roce se hodnota ruské měny vůči dolaru propadla o zhruba 40 procent. Rubl se dostal pod značný tlak v důsledku klesajících cen ropy i kvůli sankcím, které na Rusku uvalily západní země kvůli jeho postupu vůči Ukrajině.

Ruský ministr financí Anton Siluanov v prosinci předpověděl, že ruská ekonomika by v letošním roce mohla klesnout až o čtyři procenta. Rusko se navíc v důsledku slabého rublu potýká se stoupající inflací. Podle předběžných údajů tamního statistického úřadu se loni spotřebitelské ceny zvýšily o 11,4 procenta, tedy nejprudším tempem od finanční krize v roce 2008.

Vývoj ceny ropy Brent