Ruské akcie klesly nejníže za pět let, rubl rekordně oslabil

Rubl rekordně oslabuje vůči dolaru

Rubl rekordně oslabuje vůči dolaru Zdroj: ctk

Ruské akcie i rubl dnes prudce oslabují a hlavní akciový index RTS klesl nejníže za pět let. Kurz rublu vůči euru i dolaru klesl o více než tři procenta a k dolaru spadl až na nové rekordní minimum. Dolarový index ruských akcií se dnes kvůli dalšímu oslabení rublu poprvé propadl pod hranici 1000 bodů.

Index RTS spadl až na 979 bodů. Naopak rublový index MICEX po propadu rublu mírně roste. Za poklesem kurzu rublu je zejména centrální banka, která oznámila, že uvolnila svou kurzovou politiku.

Rubl krátce po otevření trhu oslabil k dolaru na více než 48 rublů za dolar. K euru se obchodoval za zhruba 60 rublů.

„Je to rozvinutá panika s příznaky sebenaplňující se měnové krize,“ řekl podle agentury Reuters hlavní ekonom moskevské pobočky ING Bank Dmitrij Polevoj. „V takové době by centrální banka měla intervenovat, vždyť když tohle není riziko pro finanční stabilitu, tak co to pak je?“ Ruská centrální banka ale rubl již neplánuje podporovat.

Mezinárodní situace Rusku nepřeje

Pokles cen ropy a západní sankce vůči Rusku kvůli ukrajinské krizi snížily vývoz z Ruska a příliv investic. Rubl tak již několik měsíců klesá. Propad výrazně zrychlil od počátku října a centrální banka minulý měsíc vydala na podporu domácí měny 30 miliard dolarů. To byla její největší měsíční intervence za více než pět let.

Ke ztrátám rublu také přispívají zprávy o obnovení bojů na východní Ukrajině, kde se obě strany již dlouhou dobu vzájemně obviňují z porušování křehkého příměří. Dál rovněž klesají ceny ropy, hlavní ruské vývozní komodity. Výrazný pokles cen ropy by přitom mohl způsobit citelný deficit v platební bilanci Ruska

Vývoj ruského indexu RTS v posledních 5 letech