Rusko už je největším dodavatelem ropy do Číny, předstihlo Saúdy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Nejvíc ropy odebrala Čína minulý měsíc z Ruska, které se stalo největším dodavatelem této suroviny na tamní trh poprvé od roku 2005. Předstihlo tak Saúdskou Arábii, když v květnu dodalo Číně rekordních 3,92 milionu tun ropy. To je meziměsíčně o pětinu více.

„Rusko se obrací směrem na východ a smlouvy, které tamní největší ropná společnost Rosněfť v Číně již dříve uzavřela, signalizují, že z dlouhodobého hlediska bude z Ruska do Číny proudit stále více ropy,“ cituje agentura Bloomberg Amritu Senovou z konzultantské společnosti Energy Aspects.

Rosněfť v roce 2013 uzavřela kontrakt v celkové výši 270 miliard dolarů se společností China National Petroleum, podle kterého má během 25 let dodat 365 milionů tun ropy.

Blízkovýchodní země ztratila své postavení coby čínského dodavatele ropy po 13 měsících

„Říše středu“ je druhý největší spotřebitel této suroviny na světě, boj o výsadní postavení na jejím surovinovém trhu tak nabývá na významu. Podle nových čísel se Rusko podílí na čínském dovozu ropy z jedné třetiny.

Také Gordon Kwan z hongkongské společnosti Nomura zaměřené na průzkum ropných ložisek očekává, že ruské ropy začne do Číny proudit ještě víc. „Přispěje k tomu také nedávné rozhodnutí Rusů přijímat platby za tuto surovinu v čínském jüanu,“ říká analytik.

„Jestli chce Saúdská Arábie získat zpátky svoje postavení, měla by se zachovat stejně a nenechat si platit pouze v dolarech,“ dodal Kwan. Saúdové navíc v uplynulých čtyřech měsících zvyšovali ceny. Jejich nabídka tak přestává být v Asii zajímavá, podotýká Gao Jian, analytik SCI International.

Blízkovýchodní země ztratila své postavení coby největšího čínského dodavatele po 13 měsících. V květnu vyvezla do Číny tři miliony tun ropy. To představuje měsíční pokles o 42 procent. Kromě Ruska ji překonala také Angola, která prodala 3,26 milionu tun.