Ruský akciový trh navzdory novým sankcím roste. Oslabila naopak Evropa

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Ruský akciový trh výrazně posiluje, a to navzdory novým sankcím ze strany západních zemí. Investoři to vysvětlují tím, že nové sankce jsou méně přísné, než se zpočátku usuzovalo. Ruská centrální banka navíc oznámila, že je připravena domácím bankám zasaženým sankcemi pomoci. Evropské akcie naopak během dopoledne mírně oslabovaly, mimo jiné kvůli obavám z dopadů protiruských sankcí na některé evropské podniky.

Index moskevské akciové burzy MICEX dopoledne přidával zhruba 2,2 procenta a pohyboval se kolem 1399 bodů. Dolarový index ruských akcií RTS měl zisk asi 2,5 procenta na 1237 bodů. Dařilo se ale i ruskému rublu, jehož kurz vůči dolaru i euru podle záznamů agentury Reuters přidával asi půl procenta.

Cena akcií druhé největší ruské banky VTB, která je jedním z terčů západních sankcí, se krátce po začátku obchodování propadla o více než tři procenta. Později však většinu ztrát smazala.

Dnešní vývoj akcií VTB banky na burze

Vývoj akcií VTB banky 30.7.014Vývoj akcií VTB banky 30.7.014 | bloomberg.com

Zdroj: bloomberg.com

Evropská unie se v úterý dohodla na novém balíku sankcí proti Rusku, které daleko překračují dosavadní rámec postihu Moskvy za podporu východoukrajinských rebelů. Americký prezident Barack Obama pak oznámil, že Spojené státy v koordinaci s EU rozšiřují sankce proti Rusku v energetice, obchodu se zbraněmi a v bankovním sektoru.

Americké ministerstvo financí uvedlo, že zavádí sankce proti ruským bankám VTB, Ruské zemědělské bance a Moskevské bance. „V případě potřeby učiníme příslušná opatření na podporu těchto organizací, abychom ochránili zájmy jejich klientů, vkladatelů i věřitelů,“ sdělila dnes ruská centrální banka. VTB označila sankce za politicky motivované a nespravedlivé. Vyjádřila nicméně přesvědčení, že si i navzdory těmto sankcím bude schopna zajistit potřebný kapitál.

Oslabila paradoxně Evropa

Moskevská Asociace evropských podniků (AEB) uvedla, že zavedení nových sankcí hluboce lituje. „AEB očekává, že tyto nové sankce nepoškodí pouze ruskou ekonomiku, ale také hospodářský růst v zemích EU a na Ukrajině,“ upozornila asociace, která zastupuje přes 600 evropských podniků působících v Rusku.

Evropské akcie dnes oslabovaly v čele s francouzským ropným koncernem Total, kterého zasáhly obavy o jeho investice v Rusku. Kurz eura k dolaru poprvé od loňského listopadu klesl pod hranici 1,34 dolaru.