Saúdské akcie padají, dolů je tlačí obavy z hospodářských dopadů smrti novináře

Obchodování na Saúdské burze v Rijádu

Obchodování na Saúdské burze v Rijádu Zdroj: profimedia.cz

Saúdskoarabské akcie oslabují, vliv mají přetrvávající obavy investorů z negativních důsledků smrti opozičního novináře Džamála Chášukdžího. Hlavní index saúdskoarabských akcií krátce po zahájení obchodování ztrácel zhruba 1,3 procenta. Klesají ale už několik dnů.

Chášukdží, který dříve kritizoval saúdskoarabský režim včetně korunního prince Muhammada bin Salmána a od loňska žil v USA, zmizel na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu 2. října, když si tam šel vyřídit doklady kvůli svatbě. Saúdskoarabské akcie od té doby oslabily o více než pět procent kvůli obavám, že kauza by mohla vést k uvalení amerických sankcí na Rijád a narušit příliv zahraničních investic, uvedla agentura Reuters.

Saúdská Arábie o víkendu s dvoutýdenním zpožděním přiznala, že Chášukdží byl na konzulátu v tureckém Istanbulu zabit. Zemřel prý po bitce s lidmi, s nimiž se na úřadě sešel. Turecko ale tvrdí, že Chášukdží brutálně zavražděn komandem speciálně vyslaným z Rijádu.

V Rijádu v úterý začíná třídenní investiční konference Future Investment Initiative, které se říká pouštní Davos. Mnoho osobností a organizací, včetně některých významných státníků, se ale kvůli Chášukdžímu rozhodlo konferenci bojkotovat.