Sazby můžeme zvednout více a dříve, prohlásil šéf Fed Powell

Šéf Fed Jerome Powell

Šéf Fed Jerome Powell Zdroj: Reuters

Americká centrální banka Fed bude pravděpodobně muset zvyšovat úrokové sazby více, než dosud předpokládala. A možná bude rovněž postupovat rychleji, prohlásil v projevu před senátním výborem pro bankovnictví a bydlení šéf Fedu Jerome Powell. Inflace totiž podle něj zůstává silnější, než se předpokládalo.

Pokud nadcházející statistiky o zaměstnanosti a spotřebitelských cenách ukážou, že dosavadní zvyšování úrokových sazeb ekonomiku ochladilo jen slabě, mohla by se základní úroková sazba zvednout více než o čtvrt procentního bodu, řekl Powell. Nejbližší zasedání měnového výboru Fed, který o sazbách rozhoduje, se má konat 21. a 22. března.

„Poslední ekonomické údaje byly silnější, než se očekávalo, což naznačuje, že konečná úroveň úrokových sazeb bude pravděpodobně vyšší, než se předpokládalo,“ řekl Powell. „Pokud by souhrn údajů naznačoval, že rychlejší zpřísňování je oprávněné, byli bychom připraveni zvýšit tempo růstu úrokových sazeb,“ dodal.

Od března 2022 Fed zvýšil základní úrokovou sazbu osmkrát, poslední únorové zvýšení bylo o čtvrt procentního bodu do pásma 4,50 až 4,75 procenta, za poslední dobu šlo o nejmírnější skok. Nyní se Fed připouští, že rychlost zvyšování úrokových sazeb bude muset opět růst. „Přestože tempo růstu inflace v posledních měsících sláblo, v procesu srážení inflace zpět na dvě procenta máme před sebou ještě dlouho cestu, která bude pravděpodobně nerovná,“ řekl Powell.

V prosinci Fed předpovídal, že úrokové sazby vyvrcholí na hodnotě 5,1 procenta. Nyní Powell uvedl, že v nejbližší prognóze Fed své očekávání posune směrem vzhůru.

Powell dlouhodobě uvádí, že je nutné oslabit trh práce. Míra nezaměstnanosti v USA nyní dosahuje 3,4 procenta, což ne nejnižší hodnota od roku 1969. Za tříměsíční období končící lednem se celkový počet zaměstnaných zvýšil o jeden milion. Nejnovější data o trhu práce budou zveřejněna tento pátek.