Schwarzenberg: Přijetí eura se odkládá zhruba na rok 2020

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: Foto E15 Anna Vackova

„Euro jednoho dne přijmeme, protože jsme to slíbili při vstupu do Evropské unie, ale teď to není aktuální problém,“ řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg při setkání se svým britským protějškem v Londýně. Česko by tak podle Schwarzenberga mohlo do měnové unie vstoupit nejdříve v letech 2018 až 2020, napsala agentura Reuters.

„Některé hlasy v mé vlastní zemi chtějí, aby Česko nemuselo k euru přistoupit … je to ale těžké, pokud něco slíbíte a pak najednou žádáte výjimku,“ uvedl Schwarzenberg. Narážel tak na nedávnou snahu českého prezidenta Václava Klause o zavedení výjimky (opt-outu) pro Česko z povinnosti zavést euro. Podle Klause je projekt eura riskantním politickým a až následně ekonomickým projektem, při jehož vzniku nebyly brány v úvahu jednoduché ekonomické argumenty a teorie.

„Aby se Česko mohlo stát členem eurozóny, musí splnit několik podmínek, stabilizovat rozpočet atd. … Jsme ještě daleko od dosažení tohoto stavu,“ řekl Reuters Schwarzenberg. Před rokem prý odhadoval, že by mohlo Česko podmínky pro vstup do eurozóny splnit v roce 2014 nebo 2015, ale kvůli hospodářské krizi se tento termín prodlouží.

Aby mohlo Česko požádat o přijetí eura, potřebuje podle českého ministra zahraničí nejméně tři nebo čtyři roky. „A potom bude opět potřeba určitý čas, pokud bude ekonomická krize pokračovat, můžeme o přistoupení k euru uvažovat v letech 2018 nebo 2020,“ uzavřel Schwarzenberg.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.