Solární apokalypsa na burze. Energie ze slunce došla, investoři prohrávají své peníze

Akcie solární energetiky daly svého času vydělat, nyní se však potýkají s krizí

Akcie solární energetiky daly svého času vydělat, nyní se však potýkají s krizí Zdroj: Ilustrace e15

Perspektivní odvětví, které se ovšem v posledním roce alespoň pohledem burzy dokonale zaseklo. Řeč je o solární energetice, jejíž akcie připravily své investory jen v uplynulém roce bezmála o třetinu. Dosud poslední poryv nevraživosti burziánů stačil vrhnout akcie solárního byznysu nejníže takřka za poslední tři roky a investoři s napětím vyhlížejí jejich druhou mízu. Skóre akcií firem sázejících na nekonečnou energii slunce je zároveň totálním propadákem napříč energetickou branží. Ostře kontrastuje třeba s jadernou energetikou, jejíž akcie naopak v posledním roce slaví úspěch.

„Akcie společností v segmentu solární energie jsou velmi zajímavý příběh, který vykazuje v posledních měsících evidentní známky konsolidace celého odvětví. Poptávka po solární energii je sice globálně na vzestupu, ale ukazuje především efektivita trhu jako takového,“ uvádí analytik společnosti XTB Štěpán Hájek.

Průvodním znakem vývoje solárních akcií jsou tak extrémní rozdíly v burzovním výkonu jednotlivých hráčů a stejně tak i vysoké riziko při výběru potenciálních burzovních vítězů solárně-byznysové budoucnosti. „Nabídka převyšující poptávku je pro investory reálnou hrozbou, jelikož firmy nejsou schopny udržet své marže. Jde o zrcadlovou situaci z let 2021 a 2022, kdy rostoucí poptávka dostala valuace společností na extrémně vysoké úrovně,“ připomíná Hájek.

Takzvaný Solar Energy index propadl během uplynulého roku o více než 31 procent, obdobný výsledek dává i Macsolarindex mapující akcie několika desítek firem navázaných na byznys se sluneční energií. Průměrovat výkon akcií je přitom v duchu výše zmíněného značně ošidné.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!