Spekulant Ackman sází na převzetí Mondelezu

Bill Ackman

Bill Ackman Zdroj: reuters

Sušenky Oreo, Bebe dobré ráno anebo třeba čokoláda Milka, to jsou jen některé z produktů firmy Mondelez, na jejíž akcie vsadila legenda mezi spekulanty Bill Ackman. Šéf amerického hedgeového fondu Pershing nakoupil v potravinářské firmě 7,5procentní podíl, což odpovídá přibližně 5,5 miliardy dolarů. Mondelez by se podle něho mohl stát na divoce se konsolidujícím trhu s jídlem zajímavým akvizičním terčem.

Pro Ackmana jde o oblíbený model byznysu. Loni takto koupil podíl ve výrobci botoxu Allergan, přičemž byl ovšem obeznámen s chystanou akviziční nabídkou farmaceutické firmy Valeant. Přestože se Allergan nakonec spojil s Actavisem, Ackman škodný nebyl. Na obchodu vydělal přes dvě miliardy dolarů, což jeho fond posadilo na první příčku v žebříčku výkonnosti hedgeových fondů za rok 2014.

Jako potenciálního kandidáta na nákup Mondelezu zmiňuje list The Wall Street Journal gigant Kraft Heinz, který vznikl letos na jaře spojením Kraft Foods a výrobce kečupů H. J. Heinz. Mondelez je totiž i pro zámožné hráče velké sousto, jeho burzovní hodnota je totiž v současnosti kolem 75 miliard dolarů. Za Kraft Heinz přitom stojí investoři z firmy 3G Capital spolu s impériem Warrena Buffetta, Berkshire Hathaway.

Jako kandidáta na nákup Mondelezu zmiňuje list The Wall Street Journal gigant Kraft Heinz

Jeden z nejvyšších letošních růstových skoků přitom jeho akcie zažily v několika dnech předtím, než Ackman svou investici oznámil. Od 27. července totiž akcie Mondelezu podražily o více než deset procent. Součástí „starého“ Kraftu Mondelez přitom už kdysi byl. Do roku 2012 v něm figuroval pod značkou Cadbury, poté byla divize čokolády a cukrovinek oddělena a získala nové jméno Mondelez.

Aktivistický investor Bill Ackman v minulosti proslul mimo jiné svým léta trvajícím sporem s jiným slavným zámořským spekulantem, Carlem Icahnem.

Předmětem souboje byly protichůdné sázky na vývoj akcií producenta potravinových doplňků Herbalife, jehož obchodní model označil Ackman za pyramidální schéma a zároveň vsadil miliardu dolarů na pokles jeho akcií. Ackmanův hedgeový fond Pershing spravuje vklady investorů v hodnotě kolem 20 miliard dolarů.