Spekulanti dál útočí na rubl, ruská měna spadla na rekordní minima

Lidé sledují vývoj cen rublu

Lidé sledují vývoj cen rublu Zdroj: ctk/ap

Ruský rubl sestoupil na nové rekordní minimum a jeho kurz se dostal až k 86 rublům za dolar. Spekulativní tlak na měnu zesiluje kvůli vytrvalému propadu cen ropy, který zvyšuje obavy o ruskou ekonomiku, závislou na příjmech z prodeje energetických surovin. Od počátku roku již rubl proti dolaru ztrácí více než 13 procent.

Kurz rublu vůči dolaru během dne oslabil až na 85,99 rublu za dolar. Později se ruská měna mírně zotavila a před 17:00 SEČ se obchodovala za 83,63 rublu za dolar. Proti euru se dnes rubl přiblížil hodnotě 94 rublů za euro, později se zotavil na 90,40 rublu za euro.

Ve středu ruská měna poprvé prorazila dosavadní rekordní minimum 80,10 rublu za dolar z prosince 2014. Propad za dnešek patří k největším za poslední rok.

Na ulicích ale podle obchodníků i lidí z bank dál vládne klid a objem nákupů zahraničních měn se v posledních dnech nijak dramaticky nezvyšuje. Některé banky ale mírně vyšší zájem o tvrdou měnu zaregistrovaly. Moskevští dealeři charakterizují nynější tlak na rubl jako spekulativní útok finančních investorů.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že prezident Vladimir Putin byl s vývojem ruské měny obeznámen. Situaci má ale podle něj v rukou centrální banka. „Kurz kolísá, ke kolapsu má ale daleko,“ uvedl podle agentury Reuters Peskov.

Kurz rublu vůči americkému dolaru

Centrální banka zatím podle analytiků na trhu zasahovat na obranu měny nehodlá. „Regulátor nevidí v nynější situaci riziko pro finanční stabilitu,“ uvedli analytici Rosbank. Centrální banka ve středu uvedla, že oslabování rublu má „objektivní charakter“ a odehrává se plynule.

Slabší rubl ale na druhou stranu zvyšuje příjmy Ruska z prodeje ropy a plynu vyjádřené v ruské měně, což je dobrou zprávou pro ruský státní rozpočet.

Ekonomka společnosti Alfa Bank Natalia Orlovová uvedla, že trh si vyjádření Kremlu a centrální banky vyložil jako náznak, že ruská měna bude pro úřady hlavním nástrojem na ochranu státního rozpočtu před klesajícími cenami ropy. Vyloučit ale prý nelze propad cen ropy na 20 dolarů za barel. V takovém případě by kurz mohl oslabit až na 95 rublu za dolar.

Ruská ekonomika loni klesla podle odhadů o 3,9 procenta. Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý Rusku předpověděl na letošní rok jednoprocentní pokles. Největší ruská banka Sberbank dnes odhadla, že při průměrné ceně ropy 35 dolarů za barel by ruská ekonomika letos klesla o 2,2 procenta.