Spotřeba kávy ve světě stále roste

Kávová zrna

Kávová zrna Zdroj: archiv

V roce 2016 by měla celosvětová poptávka po kávě převýšit její aktuální výrobu. Tímto odhadem byla v prvním březnovém týdnu zahájena 4. konference ICO (International Coffee Organization), během níž byl zveřejněn odhad trendů v produkci, spotřebě a cenách na následující rok.

ICO zveřejnila také data za uplynulý rok, ze kterých vyplývá, že v roce 2015 bylo ve světě spotřebováno o 102 tisíc tun kávy více, než tomu bylo v roce předcházejícím, což potvrzuje celosvětový stoupající trend ve spotřebě kávy.

Globální spotřeba kávy byla za uplynulý rok podle ICO 152,1 milionů pytlů (9 120 000 tun). V roce 2014 se spotřebovalo „pouze“ 9 018 000 tun. Cena kávy se v poslední době stabilizovala, ale zůstává na velmi nízké úrovni. Pokles ceny na trhu s kávou v průběhu posledních 18 měsíců, byl přičítán pokračujícímu propadu brazilského realu vůči americkému dolaru.

Výroba nepokryje poptávku

Na stále posilující poptávku po kávě reagují i její výrobci. Poslední aktuální data definují meziroční nárůst celosvětové produkce o 1,4 procenta. Ovšem ani rostoucí výroba v letošním roce nepokryje odhadovanou poptávku. K pokrytí deficitu tak vyvážející země uvolní své zásoby, které nashromáždily v uplynulém období.

„V loňském roce nastal podobný problém jako letos. Díky extrémnímu suchu, které zasáhlo největšího pěstitele kávy na světě – Brazílii, musela být část světové poptávky pokryta ze zásob dalších zemí, nejčastěji z Vietnamu, Kolumbie a Indonésie,“ vysvětluje Luboš Martínek, ředitel kavárenské sítě CrossCafe Original.

„Nicméně i tak se čeští spotřebitelé nedostatku kávy nějak dramaticky obávat nemusí. Evropa totiž obecně patří mezi významné odběratele kávy, a je tak velmi důležitým trhem pro její exportéry,“ dodává Martínek.

Vývoj cen kávy arabikaVývoj cen kávy arabikaVývoj cen kávy arabika | E15

Vývoj cen kávy robustaVývoj cen kávy robustaVývoj cen kávy robusta | E15