Státní dluh se loni vyšplhal na rekordních 2,5 bilionu, loni narost o skoro 500 miliard

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura Zdroj: Tomeš Michael / E15

Státní dluh loni stoupl na rekordních zhruba 2,466 bilionu korun, oznámil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Na konci roku 2020 byl státní dluh 2,05 bilionu korun.

Za nárůstem státního dluhu je zejména rekordní schodek loňského státního rozpočtu, vláda se zároveň vydávání dluhopisů snažila využít příznivých podmínek na finančních trzích na předfinancování plánovaných splátek dluhu. Rozpočet loni skončil se schodkem 419,7 miliardy korun.

Na každého Čecha hypoteticky připadl dluh 234 038 korun. V poměru k HDP se státní dluh za poslední dva roky zvýšil z 28,5 procenta na téměř 41 procent.

„Horší zacházení s veřejnými penězi tato země ve své historii nikdy dříve nezažila a pevně věřím, že už ani nikdy nezažije... Nezbývá nám teď bohužel nic jiného, než se zase vrátit nohama na zem a hospodařit s takovými prostředky, které opravdu máme k dispozici nebo aspoň můžeme reálně splatit,“ uvedl ministr.

Česko v letech 2020 a 2021 zadlužovala rekordním tempem, přičemž náklady na pomoc státu v boji s pandemií tvořily menší polovinu růstu zadlužení, konkrétně 351 miliard korun, uvedl ministr financí.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.