Světové burzy zažily rekordní měsíc. Hodnota firem se zvýšila o 6,7 bilionu dolarů

Burza ve Frankfurtu

Burza ve Frankfurtu Zdroj: profimedia

Světové burzy nakoply zprávy o účinnosti vakcín společností Pfizer a Moderna
Burza v Tokiu
Milánská burza
Wall Street
5
Fotogalerie

Jediný měsíc znamenal pro investory do světových akcií zhodnocení, které se běžně dosahuje za celý rok. Během listopadu totiž světové burzy posílily podle indexu MSCI World o 12,6 procenta. Největší světová burza v New Yorku pak přidala podle klíčového ukazatele – indexu Dow Jones, 11,8 procenta, což představuje nejvyšší měsíční nárůst od ledna 1987.

Hodnota světových firem a tím i majetek akcionářů se na celém světě zhodnotil podle dat agentury Reuters o astronomickou sumu 6,7 bilionu dolarů. Za jednu minutu přibylo na pomyslných kontech majitelů akcií 155 milionů dolarů. A to v době, kdy světová ekonomika zažívá hlubokou recesi.

„Hlavním faktorem růstu je vakcína proti nemoci COVID-19. Méně se na burzách projevil výsledek prezidentských voleb v USA,“ komentuje vývoj portfoliomanažer Cyrrus Tomáš Pfeiler. Podobně se vyjadřují i další odborníci. „Zvedlo se to po zprávách, že vakcíny budou k dispozici rychle a jejich úspěšnost je vysoká,“ dodává hlavní makléř J&T Banky Jan Pavlík.

Právě v listopadu oznámily farmaceutické společnosti Pfizer a Moderna, že jejich vakcíny proti koronaviru mají více než 90procentní účinnost. V reakci na zprávy hodnota firem na burzách prudce rostla. „Listopadový skok nahoru je neuvěřitelný. Všechno je taženo vakcínou,“ sdělil agentuře Bloomberg Andrew Mies, investiční ředitel společnosti 6 Meridian. 

Ze světových burz se přitom dařilo zejména evropským, které vydělaly na rotaci investorů z technologických akcií do takzvaných hodnotových, což jsou nyní například banky nebo těžaři ropy. „Na evropských burzách jsou hodně zastoupené hodnotové sektory. Investoři se vrátili zpět do akcií firem, které hodně vyklesaly,“ upozorňuje Pfeiler.

Zajímavé jsou podle něj banky nebo například realitní Unibail Rodamco. Stejným sektorům věří i Pavlík. „Na zajímavých cenách je Avast,“ dodává Pavlík s tím, že kvůli dividendě může být zajímavá energetická skupina ČEZ.

Rychlý růst trhů ale začíná již vzbuzovat obavy. „Trhy jsou překoupené a je zde riziko krátkodobé pauzy,“ komentoval vývoj Shane Oliver, šéf investiční strategie AMP Capital. Podle Pfeilera je ocenění na trzích už lehce přestřelené.